Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Nepleťte si šumivé víno s šampaňským. Zaperlete znalostmi o bublinkách

Nepleťte si šumivé víno s šampaňským. Zaperlete znalostmi o bublinkách

Bublinky, šampus, "šáňo" i "šampíčko". Prostě všechno to lahodné víno, které tak příjemně stoupá do hlavy! Víte ale, co vlastně pijete? Je to sekt, šumivé víno, perlivé víno nebo šampaňské? Než si orosenou sklenkou na oslavě připijete, naučte se znát mezi nimi rozdíl.

Přečtěte si také

Znáte tyto exotické ořechy? Rozlouskněte jejich původ i netradiční chuť
Znáte tyto exotické ořechy? Rozlouskněte jejich původ i netradiční chuť

Všech bublinek král

Legenda tvrdí, že první šampaňské vzniklo ve Francii tak trochu náhodou. Jako spousta skvělých věcí na světě, nemyslíte? V roce 1844 sklepmistr u oblasti Languedoc víno naplnil do lahví dřív, než skončila jeho fermentace. Špunty z lahví začaly ve sklepě postupně vybuchovat a první šampaňské bylo na světě. Brzy si získalo velkou oblibu a metoda jeho výroby se rychle ujala. Ani dnes se jeho výroba příliš neliší a její zásady jsou jasně dané, unikátní a kontrolované. Pravé šampaňské se vyrábí jen ze tří odrůd vína a to Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Označením "champagne" se může chlubit jen víno pocházející z této francouzské oblasti. I proto je jeho cena několikanásobně vyšší než cena sektu. Začíná těsně pod tisíci korunami a šplhá se i do desítek tisíc.

Označení

Češi sekt milují

V našich zeměpisných šířkách se setkáme nejčastěji se sektem, tedy vínem vyráběným kvašením. Nám Čechům nejmilejší je pak všem známý Bohemia Sekt, který se vyrábí ve Starém Plzenci. Češi holdují nejvíce sladší verzi „bohemky“, tedy vínu z kategorie demi. Tohoto šumivého vína prodá závod ročně 7,5 milionu lahví. Možná jste už narazili na označení šumivé a perlivé víno. I přesto, že vám slova mohou připadat podobná, každé z nich označuje jiný druh vína. Šumivé víno, kterým je např. i Bohemia Sekt, obsahuje hrozny vyšší jakosti a své typické perlení získává přirozeně. Oxid uhličitý v něm vzniká spontánně díky obsahu cukru a kvasinek ve víně. Oproti tomu víno perlivé je sycené oxidem uhličitým až při lahvování. Samostatnou kapitolu pak tvoří šumivé alkoholické nápoje, které sice nabízí velmi nízkou cenu, ale s vínem již nemají nic společného.

Oblíbenými šumivými víny jsou též Cava, Prosecco nebo Crémant.

Crémant, Cava, Prosecco a Lambrusco

Nejen u nás jsou však perlivá a šumivá vína tolik oblíbená. Jejich obdobu najdete i v dalších evropských zemích. Ve Španělsku ochutnáte kvalitní šumivé víno Cava, které se vyrábí v Katalánsku. V Itálii se můžete setkat například s Lambruscem, což je tradiční perlivé červené víno. Pochází ze severní Itálie a i přes to, že dříve se jednalo o víno šumivé, je dnes oxid uhličitý do vína přidáván uměle. Má velmi ovocnou chuť a vysokou hladinu zbytkového cukru, a tak je zvlášť oblíbené u dam! Pokud byste si chtěli v Itálii dopřát kvalitnější nápoj, sáhněte po Proseccu z oblasti Valdobbiadene. Toto šumivé víno je výrazně sušší a je skvělou alternativou, pokud vám rozpočet nedovolí kupovat pravé šampaňské. Ani ve Francii se však v šampaňském nekoupou! Proto i Francouzi mají levnější variantu tohoto vína a tím je Crémant, šumivé víno z burgundské oblasti. Toto víno je vyráběno tzv. „méthode champenoise“, tedy stejně poctivě, jako pravé šampaňské. I když tohoto označení se později právě kvůli oblasti Champagne museli burgundští vinaři vzdát, Crémant si ponechal vysokou kvalitu. Je tak právem označován za levnější šampaňské a je to v podstatě stejně kvalitní víno, které však pochází z jiného regionu.

Opravdu rychleji stoupá do hlavy? Pravdou je, že šampaňské a šumivá vína mají vyšší obsah alkoholu než vína tichá. To je dáno tím, že při kvašení vzniká další alkohol. Hlavním důvodem, proč se po bublinkách cítíte tak euforicky, je ale přítomnost oxidu uhličitého. Díky němu se totiž alkohol lépe a rychleji vstřebává do krve.