Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Houbaři mají žně! Zkuste houbový tatarák nebo pomazánku

Houbaři mají žně! Zkuste houbový tatarák nebo pomazánku
Houbová sezóna je v plném proudu a lidé si přináší domů plné košíky. Češi houbaření milují a houby sbírají i ti, kteří je nejedí. Většina z nich si ale na houbových pokrmech pochutná, a tak vám poradíme několik zajímavých receptů, které byste měli zkusit.

Přečtěte si také

Zeleninová dochucovadla jsou stále plná chemie! Vyrobte si domácí vegetu podle jednoduchého receptu
Zeleninová dochucovadla jsou stále plná chemie! Vyrobte si domácí vegetu podle jednoduchého receptu

Ať už patříte k nadšeným houbařům, nebo nepoznáte hříbek od prašivky a kupujete je v obchodech, houby a zdraví prospěšné látky obsažené v nich, si můžete dopřát v každém případě.

Houby jsou bohaté na minerály a vitamíny, neobsahují skoro žádné kalorie, pomáhají ke snižování krevního tlaku a podporují imunitu.

Rychlé a snadné chuťovky z hub

Houbová omeleta

Skvělá možnost rychle připravené, vynikající a navíc dietní večeře

Houbová omeleta - recept na rychlou večeři

Nejdříve na pánvi osmahneme cca 150 g hub nakrájených na plátky. Poté dusíme do změknutí a následně osolíme a opepříme. K houbám přilijeme 3 rozkvedlaná vejce, promícháme s houbami a omeletu 2 až 3 minuty smažíme.

Společně s vajíčky můžete přidat i čerstvé bylinky, aby omeleta nejen skvěle chutnala, ale i vypadala.

Teplý houbový salát z Hlívy ústřičné

Rádi si doma připravujete saláty? Pak tenhle z hlívy rozhodně musíte zkusit. Proč z hlívy? Je dostupná celoročně v obchodech, takže recept využijete třeba i v zimě. 

Na pánvi s olivovým olejem osmahneme 300 g pokrájené Hlívy ústřičné a 4 stroužky česneku nakrájeného na plátky. Restujeme do změknutí, osolíme a opepříme. Poté přidáme jednu mrkev a dva řapíky celeru nastrouhané na plátky.

Opékejte 5 minut a přisypejte libovolné čerstvé bylinky a nakrájenou jarní cibulku. Na salát můžete použít klasickou salátovou zálivku, ale chuť hub lépe vynikne bez ní. 

Houbové karbanátky s bylinkami

Co takhle do klasických karbanátků přimíchat pár hub?

Houbové karbanátky - rychlý a snadný recept

200 g nakrájených hub na menší kousky smícháme v míse s půl kilem mletého hovězího masa. Přidáme 2 žloutky, lžíci plnotučné hořčice, nadrobno nasekanou šalotku, majoránku a oregano. Poté osolíme, opepříme a ze směsi vytvarujeme karbanátky, které následně vyskládáme na plech s pečícím papírem.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Podávejte s pečenými bramborami nebo jen s dobrým chlebem. 

Houbová pomazánka na topinky

Dost bylo vajíčkové či rybí pomazánky. Takhle houbová vás mile překvapí a věřte, že ji nepřipravíte pouze jednou. 

Čtyři hrsti sušených hub předem ponoříme asi na hodinu do vody, následně scedíme a necháme okapat. Nakrájíme najemno jednu větší cibuli a osmahneme ji na pánvi. Přidáme k ní houby, sůl a pepř, kmín, trochu vody a necháme podusit.

Poté co se voda vypaří rozmícháme houby se 3 - 4 kostičkami taveného sýra a ještě za tepla pomazánku namažeme na osmažené plátky chleba. 

Houbový tatarák

Klasický tatarák z mletého masa, nebo tatarák z lososa zná a jedl asi každý. Ale věděli jste, že je vynikající i houbový tatarák?

Venagský houbový tatarák - recept

Do hrnce dáme olej a 500g na jemno nakrájené různé druhy hub. Osolíme, přidáme lžičku drceného kmínu, promícháme a lehce osmahneme. Poté podlijeme vodou, řádně směs podusíme a následně z ní za stálého míchání odpaříme všechnu vodu.

Dušenou směs hub necháme vychladnout a mezitím si připravíme topinky, které potřeme česnekem. Do vychladlé směsi vmícháme žloutek, lžičku červené papriky, dvě lžíce kečupu, pepř a tatarák je hotov.

Také už se vám sbíhají sliny? Tak popadněte košíky a hurá do lesa!