Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Kečupová poradna! Jak si vybrat kvalitní kečup, který vás nezklame?

Kečupová poradna! Jak si vybrat kvalitní kečup, který vás nezklame?

Kečup je oblíbený nejen u dětí jako ideální doplněk hranolek, těstovin nebo uzenin. Pro opravdu lahodné zážitky a prospěšnou dávkou antioxidantů z rajčat však musíte sáhnout po kvalitě. Víte, jak si v regálu supermarketu vybrat správně?

Přečtěte si také

Se změnou teploty je třeba změnit i péči o pleť. Co musíte oproti létu udělat jinak?
Se změnou teploty je třeba změnit i péči o pleť. Co musíte oproti létu udělat jinak?

Kečap není kečup

První věc, která vás na kečupu (nebo jeho náhražce) musí zajímat, je jeho název. Kečup má pevně stanovený minimální podíl rajčat. Výrobky, které v sobě mají menší obsah rajských jablíček, nemají nárok se kečupem nazývat. Výrobci pak musí vymýšlet nenápadné úpravy názvů, od „kečapu” až po mysteriózní „červenou omáčku”, která může obsahovat bůhví co. Překvapivě název kečup nemá původně s rajčaty vůbec nic společného. Pochází z východoasijského termínu „ke-tsiap”, který označuje rybí omáčku. Nakyslá omáčka se zeleninou putovala z Asie do Evropy, kde se později ustálila její výroba z rajčat a s tím i její název. Pokud výrobek, který si kupujete o sobě prohlašuje, že je „speciál” nebo kečup „extra”, pak obsahuje více rajčat než běžné kečupy.

Přečtěte si pořádně etiketu

Pokud vás zajímá nejenom chuť, ale i přidané látky které s kečupem konzumujete, pak se samozřejmě musíte obrátit na etiketu výrobku. Zde musí být jasně označeno, jestli obsahuje některé z běžně používaných konzervantů (kyselina sorbová, kyselina benzoová a jejich soli). Bohužel ne vždy se dozvíte všechno co sníte, protože dochucovadla s podílem menším než 2 % nemusí být přesně popisována. Většinou narazíte na obecný popisek „koření” tam, kde výrobci nechtějí konkurenci prozradit svoji jedinečnou recepturu.

Správně a jasně označeny musí být všechny alergeny obsažené v kečupu, zejména použitý celer. Jednotlivé druhy kečupů se liší v tom, jaký druh sladidla používají (cukr, glukózo-fruktózový sirup, někdy i stévie). Jestliže chcete doma používat ekologicky šetrně vyrobené potraviny, pak samozřejmě hledejte označení „bio” nebo „produkt ekologického zemědělství“.

Kečup je ideálním doplňkem svačinek

Více rajčat, více lykopenu

Ačkoliv by se mohlo zdát, že kečup musí být ve všem méně zdraví prospěšný než čerstvá rajčata, není tomu tak ve všech ohledech. Kvalitní kečup obsahuje velké množství přírodního barviva z rajčat, které se nazývá lykopen. Jedná se o antioxidant, který má blahodárné účinky na mnoho procesů v našem těle od cév až po náš nervový systém. Pár lžic kečupu nahradí konzumaci jednoho velkého rajčete, co se dávky lykopenu týče. Samozřejmě čím více zpracovaných rajčat se v kečupu nachází, tím větší je podíl tohoto přínosného barviva.

Sklo nepotřebuje konzervanty

Rozhodnutí, po které lahvi v supermarketu sáhnout, může být ovlivněno i obalem rajčatové dobroty. Kečup v plastu má mnoho výhod. Především v lepším dávkování (nehrozí, že při poklepání zespodu vyletí na talíř polovina obsahu). Na druhou stranu ale kečup ve skleněné lahvi bude nejspíše obsahovat menší nebo téměř žádné množství konzervantů, protože takto balený produkt je snadnější tepelně zpracovat.

Díky konzervantům však po otevření plastový kečup vydrží o něco déle. Výhodou kečupu ve skle je také průhlednost láhve, kdy si můžeme jasně prohlédnout zabarvení produktu, které napoví o jeho kvalitě. Zkrátka nelze jasně říct, jestli je lepší sklo nebo plast, záleží na vašem vztahu ke konzervačním látkám a důvěře ve výrobce.

I takový produkt jako kečup se vyplatí vybírat s rozmyslem. Výsledkem bude nejen zdravější složení, ale také lepší chuť.

TIP: Kompletní výsledky nezávislých testů kečupů 2019 

Podívejte se, jak dopadly velké nezávislé testy u nás prodávaných kečupů. Během chvíle zjistíte kompletní výsledky všech testovaných druhů. Které vyhrály a které naopak propadly. Čeho obsahují hodně a čeho naopak málo.