Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Kuře pečené v melounové slupce. Využijte meloun jako pekáč a kuře bude perfektní

Kuře pečené v melounové slupce. Využijte meloun jako pekáč a kuře bude perfektní

Kuře pečené v melounu? To není žádný vtip. Jakkoli se vám zdá tento nápad šílený, opravdu to funguje! Vysoká teplota přemění slupku od melounu na pekáč a po pár hodinách vytáhnete z trouby šťavnaté kuře.

Přečtěte si také

Nebojte se hřebíček používat i mimo kuchyni. Kde všude pomáhá?
Nebojte se hřebíček používat i mimo kuchyni. Kde všude pomáhá?

Tento recept má kořeny na Hawaii, kde místní lidé takto pekli kuře přímo nad ohněm. Ale můžete ho vyzkoušet v upravené verzi i u vás doma. Získáte tak úžasně šťavnaté kuře, u kterého nehrozí vysušení. 

Kuře v melounu se sojovou omáčkou a citronem: Jak na to?

Krok 1

Prvním krokem k úspěchu je výběr dostatečně velkého melounu. Podle velikosti kuřete, tedy zvolte takovou velikost melounu, aby se po jeho vydlabání kuře do něj akorát vešlo. Pokud tedy máte meloun, odřízněte horizontálně ⅓ melounu. Tato část slupky bude tvořit víko. Poté obě části melounu zbavte veškeré červené dužiny.

dužinu melounu vydlabeme

Krok 2

Kuře nejprve očistíme a poté osolíme a opepříme nejen ze všech stran, ale i zevnitř. Do vnitřku kuřete vložíme jeden celý citron propíchaný vidličkou a lžíci sojové omáčky.

Poté kuře potřeme ze všech stran sojovou omáčkou a posypeme ho lžící směsi pěti koření - je to čínská směs koření, namíchaná z drceného hřebíčku, pepře, skořice, zázvoru a fenyklu, která je běžně dostupná v obchodech pod názvem Chinese Five Spice. 

kuře v melounu potřete marinádou a dejte na plech

Krok 3

Vložte kuře do větší části melounu a druhou půlku slupky použijte jako pokličku. Obě části můžete spojit špejlemi, ale není to nutné. Pro případ, že by trocha šťávy v závěru pečení z melounu vytekla, položte ho na hlubší plech.

Krok 4

Předehřejte troubu na 200 stupňů a nechte péct kuře 2 hodiny při této teplotě. Poté snižte teplotu v troubě na 150 stupňů a nechte péct další hodinu a půl. Voda ze slupky se během pečení pomalu uvolňuje, takže kuře nevysychá, není potřeba ho podlévat a ve výsledku je šťavnaté. Záleží na velikosti kuřete, jak dlouho bude trvat pečení, ale obecně po uplynutí hodiny a půl, kdy je pečínka v troubě, ji pravidelně kontrolujte a můžete posledních 15 min péct bez "poklopu" a zvýšit i teplotu na "kůrčičku". 

kuře pečené v melounové slupce

Jak poznat, že už „je“?

Způsobů, jak zjistit, že už je kuře hotové, existuje nespočet. Babičky radí zkusit oddělit krouživým pohybem stehenní kost od kuřete. Pokud to jde: máte hotovo. Můžete také proříznout stehno až ke kosti a přesvědčit se, zda maso uvnitř není růžové. Dobře poslouží i kuchyňský teploměr, který zapíchnete dovnitř – maso by mělo mít uvnitř 80 stupňů Celsia, na prsou 75.

Recept, který stojí za vyzkoušení

Nebojte se experimentovat a dejte tomuto receptu šanci. Uvidíte, že vás chuť kuřete mile překvapí a budete ho tímto způsobem připravovat častěji.

BONUS: Kompletní výsledky nezávislých testů kuřat

Ve videu najdete stručně, jasně, přehledně kompletní výsledky velkých nezávislých testů kuřat. Zjistíte, která obsahovala bakterie salmonelly, která nejvíce a nejméně přidané vody, jak jsou na tom s antibiotiky a umělým barvivem kantaxantinem.