Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Co s domácími rajčaty? Připravte si domácí italské sugo nebo lahodné pesto

Co s domácími rajčaty? Připravte si domácí italské sugo nebo lahodné pesto

Co dělat s přebytečnou rajčatovou úrodou? Existuje mnoho způsobů, jak zpracovat domácí rajská jablka. Rajčata jsou skvělá nejen v letní kuchyni, ale díky naší inspiraci si můžete připravit rajčatové dobroty! Je libo pizzu s domácím sugem nebo kečup, který si zamilují děti i dospělí?

domácí kečup

Bez kečupu ani ránu

Domácí kečup je vynikající, tak proč jej kupovat? Udělejte si vlastní, zdravější a chutnější variantu ze zahrádky. Aby byl kečup chuťově vyvážený, připravte si kromě kilogramu rajčat také: 100 g cibule a 100 g jablek, 80 g cukru, 70 ml jablečného octa, 70 ml vody, lžičku mleté papriky, bobkový list, černý pepř a špetku skořice. 

Jak tedy na přípravu domácího kečupu? Povařte v hrnci nakrájená rajčata s vodou, octem, cukrem a kořením. Směs vařte zhruba 45 minut, aby se rajčata a jablka dokonale rozvařila. Nakonec stačí kečupový základ rozmixovat, propasírovat do zavařovacích sklenic a zavařovat po dobu 20 minut. Domácí kečup osvěží nejen letošní grilování!

Loupež po italsku

Je čas ukrást si ještě více chvil s rodinou pro sebe. Připravte si třeba chutnou domácí pizzu ke společným okamžikům. Ta bude dokonalá, když použijete domácí sugo. Italská základní omáčka z rajčat je navíc vynikající nejen na pizzu, ale využijete ji také na bruschettu nebo těstoviny.

Potřebujete 3 kg rajčat, půl kilogramu cibule, 1 mrkev, čerstvý česnek dle chuti, 100 ml olivového oleje a koření: kromě cukru si připravte 3 bobkové listy, několik kuliček nového koření, sůl a bazalku. Nakrájenou cibuli, česnek a mrkev orestujte, poté přidejte loupaná rajčata a koření. Chvíli povařte a přidejte nasekanou bazalku. Směs můžete rozmixovat a dopéct v pekáči na 200 °C do zhoustnutí. Ještě horkým sugem naplňte zavařovací sklenice. Ty nechte stát dnem vzhůru do vychladnutí. Aby se sugo zavařilo opravdu správně, sklenice vyskládejte na pekáč, který jste vyložili utěrkou, a naplňte jej do poloviny vodou. Pečte sklenice ještě cca 30 minut na 100 °C. Nyní máte delikátní omáčku na celý rok!

pesto na pizzu z rajčat si zamilujete

Sušená rajčata – do pomazánky nebo jen tak?

Milujete chuť sušených rajčat? I domácí rajčata můžete usušit a pochutnat si na této zajímavé verzi. Intenzivní chuť sušených rajčat ozvláštní nejeden pokrm. Tak hurá pro sušičku potravin! Díky sušičce ovoce a zeleniny je postup jednoduchý. Nakrájená rajčata rozmístěte na síta sušičky. Podle chuti je dokonce můžete okořenit. Hodí se špetka soli nebo stará dobrá přítelkyně rajčat – bazalka. Přístroj stačí zapnout a za několik hodin je hotovo. 

Zážitek nejen pro gurmány

Když už jsme u těch sušených rajčat, máme pro vás další tip. Sušená rajčata vybízí k přípravě lahodného domácího pesta! Pesto vám zachutná na opečené bagetě, s těstovinami nebo jako základ přípravy masa či omáček. A co vám budeme povídat, domácí pesta bývají ta nejlepší. 

K jednoduché přípravě rajčatového pesta potřebujete 100 g sušených rajčat, 50 ml extra panenského olivového oleje, 30 g piniových oříšků, 50 g čerstvé bazalky, 1 stroužek česneku, sůl, pepř a 2 lžíce parmezánu. Pak už je potřeba jen nakrájet česnek s rajčaty a smíchat je s oříšky, kořením a olejem. Poté vše rozmixovat. Na závěr přidejte parmezán, zlehka promíchejte a naplňte připravenou nádobu. Zakápněte olejem a skladujte v lednici. Na čerstvém pestu si pochutnáte i několik týdnů.