Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Rychlý cuketový krém, lívance a koláč se sýrem. Recepty z cuket, které musíte vyzkoušet

Rychlý cuketový krém, lívance a koláč se sýrem. Recepty z cuket, které musíte vyzkoušet

Cuketa je zelenina, se kterou se během léta a začátku podzimu setká v nějakém tom pokrmu snad každý z nás. Někdo miluje její jemnou chuť, jiný naopak klidně řekne, že takové jídlo, které prakticky nijak nechutná, nebude jíst. Pokud však víme, jak ji vhodně využít a správně ochutit, po pokrmech z ní uvařených a upečených se jenom zapráší. V následujícím článku přinášíme několik receptů, které stojí za vyzkoušení i ve vaší kuchyni.

Přečtěte si také

Se změnou teploty je třeba změnit i péči o pleť. Co musíte oproti létu udělat jinak?
Se změnou teploty je třeba změnit i péči o pleť. Co musíte oproti létu udělat jinak?

Při prvotním výběru vhodných plodů ke zpracování bychom se měli zaměřit přednostně na ty mladé, zhruba do 25 centimetrů délky a půl kilogramu váhy. Platí totiž, že čím je cuketa starší, tím více ztrácí už na tak málo výrazné chuti. Proto se v některých lepších restauracích můžete setkat i s pokrmem, jehož součástí budou i zcela malinké cuketky těsně po odkvětu.

Máte-li doma vybíravější strávníky, kterým jídla připravená z plodů cukety zrovna dvakrát nevoní, můžete poukázat na její výborné vlastnosti. Obsahuje totiž velké množství vitamínů, zejména pak vitamín B, dále hořčík, zinek nebo draslík. Je vhodná pro lidi, kteří si přejí shodit dolů nějaké to kilo, protože se může pyšnit vysokým obsahem vlákniny. Navíc obsahuje zhruba pouze 15 kalorií na 100 g hmotnosti plodu.

Z cukety můžete připravovat polévky, zapečené pokrmy, smažit jí nebo přidat do moučníků. Meze jejího využití v kuchyni se prostě nekladou. Pojďme se ve stručnosti podívat na několik nejzajímavějších receptů, které můžete vyzkoušet i u vás doma.

Cuketa je poměrně nenáročná zelenina, která vás dokáže během sezony překvapit nečekaně velkou úrodou.

Bramborový koláč s cuketou a sýrem

Kromě cukety jsou k přípravě tohoto pokrmu důležité právě brambory. I když se jejich cena v poslední době drží na vyšší úrovni, náklady na tento recept se dají snížit, když se podíváte do akčních letáků na brambory v akci

1. Při přípravě tohoto pokrmu si nejprve v misce nebo na vále smícháme 300 g polohrubé mouky společně s 200 g uvařených a nastrouhaných brambor a s 90 g měkké Hery. Přidáme ještě polovinu sáčku prášku do pečiva, lžičku mleté sladké papriky a sůl podle chuti. Pro vylepšení výsledného vzhledu můžeme přidat různé bylinky, nejvíce se nám osvědčila zelená petrželka. Ze všech těchto surovin vypracujeme těsto.

2. Připravíme si plech nebo formu na koláčky (možno i větší muffiny), vymažeme ji rozpuštěným máslem. Z těsta rukama vytvarujeme menší bochánky a dáme je na plech nebo do formy. Poté si naší cuketu nakrájíme na užší plátky, které následně umístíme na bochánky těsta. Navrch ještě můžeme přidat drcené oregano, kmín a na jemno nakrájený česnek.

3. Výsledek našeho snažení dáme do trouby předehřáté na 200 °C a necháme péct půl hodiny. Po uplynutí této doby koláčky vyndáme a posypeme sýrem. Vrátíme je na 5 minut zpět a necháme sýr, už ve vypnuté troubě, rozpustit.

Pokud si chcete užít chuť cukety naplno, sáhněte po těch nejmladších plodech, skvělé jsou třeba na cukeťáky

Cuketové lívance

1. Nastrouháme cuketu a smísíme ji s dvěma rozšlehanými vejci a zhruba třemi lžícemi polohrubé mouky. Opepříme a osolíme podle chuti.

2. Poté postupujeme jako u běžných lívanců. Na rozpálenou pánev nalijeme cuketovou směs a osmažíme ji dozlatova z obou stran.

Jemná polévka z cukety

1. V hrnci si na začátek rozpustíme 40 g másla. Mezitím si nakrájíme cuketu společně s jednou menší cibulí. Cuketu stačí krájet na větší kostičky. Prvně do hrnce přidáme cibuli a následně cuketu. Vše podusíme za stálého míchání, dokud cuketa dostatečně nezměkne.

2. Do vzniklé směsi nalijeme 500 ml zeleninového vývaru a přidáme 200 ml smetany ke šlehání. Důkladně promícháme a zhruba po čtvrthodině obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

3. Polévku ihned po rozmixování podávejte. Na talíři ji ještě posypte rozdrobeným sýrem feta, což je sýr s vyšším obsahem tuku vyráběný z kozího a ovčího mléka.