Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Grilujete skutečně správně? Na co si dát pozor, aby se grilování neproměnilo v horor

Grilujete skutečně správně? Na co si dát pozor, aby se grilování neproměnilo v horor

Léto se bez grilování zkrátka neobejde. Češi grilování milují, ale často se dopouští několika chyb, které mohou celé jídlo úplně zkazit. Grilování není jen o tom, hodit maso na gril. Abyste připravili krásně šťavnaté steaky, je potřeba dodržovat několik zásad.

Přečtěte si také

Milované i nenáviděné stravenky. Jak to s nimi bude dál?
Milované i nenáviděné stravenky. Jak to s nimi bude dál?

Jak správně nachystat gril?

Pokud se chystáte grilovat, nejprve je potřeba řádně připravit gril. Mřížka, na které budete grilovat, by měla být čistá. Nejlépe uděláte, když gril vyčistíte ihned po grilování. Připálené kousky půjdou lépe oškrábat, dokud budou ještě teplé.

Tip: Pokud budete čekat než gril vychladne, bude mnohem obtížnější ho vyčistit a zbytky na mřížce by mohly při příštím grilovaní přidat potravinám nepříjemnou pachuť.

Nepodceňte přípravu předem

Než se pustíte do grilování, je potřeba mít vše okolo již připravené. Odbíháním od grilu nebo při spěchu maso nejčastěji spálíte. Mít vše připravené předem, to je základ úspěchu.

Nedávejte maso na gril přímo z ledničky

Jedna z nejčastějších chyb, které se lidi při grilování dopouští je, že grilují studené maso. Abyste zabránili spálenému masu, které je uprostřed nedodělané, vyndejte ho z ledničky alespoň půl hodiny předem. Mělo by mít ideálně pokojovou teplotu.

Na grilování se připravte předem

Negrilujte příliš mnoho věcí najednou

Velký gril může svádět k tomu, že na něj vyskládáte vše, co jste si nachystali. To však není úplně dobrý nápad, protože každá potravina se griluje jinak dlouho. Zatímco se vám některé začnou už připalovat, jiné budou nedodělané.

Nejlépe uděláte, když budete grilovat suroviny postupně podle jejich povahy.

Respektujte vegetariány

Jestli budete pořádat grilovačku na kterou dorazí i vegetariáni, berte ohledy na to, že by jim mohlo vadit, pokud bude jídlo připravované společně s masem. Připravujte proto vegetariánské pokrmy jako první na čistém grilu, nebo plochu rozdělte na dvě části.

Respektujte při grilování vegetariány

Grilujte při správné teplotě a buďte trpěliví

Při grilování je jedna z nejdůležitějších věcí teplota. Pokud začnete grilovat maso na ještě nerozžhaveném grilu, pustí veškerou šťávu. Grilováním na plamenech zase spálíte okraje potravin.

Měli byste si grilovací plochu připravit tak, aby uprostřed byt žár největší a po stranách byl jen nepřímý oheň. Maso nejdříve zprudka opečte a poté ho mimo silný žár dopékejte.

Ani s podáváním nespěchejte

Nechte maso několik minut po sundání z grilu odpočinout pod alobalem. Pokud nakrájíte maso ihned, mohlo by se stát, že z něj vyteče veškerá šťáva.

A teď už jen přejeme dobrou chuť!