Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Houby zlepšují imunitu a pomáhají i s hubnutím. 5 receptů z čerstvých hub

Houby zlepšují imunitu a pomáhají i s hubnutím. 5 receptů z čerstvých hub

Houby jsou oblíbenou pochoutkou Čechů. Mají mnoho blahodárných účinků a jejich konzumaci se tedy nemusíte vyhýbat. Jsou rychlé na přípravu a velmi chutné. Jak si je můžete připravit?

Přečtěte si také

Sezóna vlašských ořechů je tady! Jak je správně skladovat
Sezóna vlašských ořechů je tady! Jak je správně skladovat

Houby obsahují zejména vitaminy řady B, kyselinu pantotenovou, niacin a riboflavin. Pomáhají zrychlovat metabolismus, podporují nervovou tkáň a tvorbu krvinek. Obsahují i vitamin D, steroidní hormon potřebný pro regulaci vápníku a správnou funkci imunity. Velké množství je třeba v žampionech, které jsou během pěstování vystavené UV záření. Obsahují bílkoviny i vodu. Z minerálních látek je to měď, selen a draslík.

Antioxidanty chrání tělo před volnými radikály, jsou prevencí vzniku rakoviny a působí proti stárnutí. Podporují správnou funkci srdce, svalů a nervové tkáně. Beta-glukany stimulují imunitní systém, působí proti alergiím, zlepšují metabolismus tuků a cukrů. Velké množství je hlavně v exotických houbách hiratake neboli hlíva ústřičná, reishi a šiitake. Prakticky neobsahují žádné tuky. Energetická hodnota ve 100 g hub je jen 149 kJ.

Houby v kuchyni

Špenátové noky s houbami

  • 300 g čerstvých hub
  • 30 g másla
  • 1 cibule šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • špetka muškátového oříšku
  • ½ kg špenátových noků
  • 30 g másla a 50 g strouhaného parmazánu k podávání

V pánvi rozpálíme máslo a osmažíme pokrájenou šalotku. Přidáme sekaný česnek a pak houby. Osolíme, opepříme a 3 minuty za stálého míchání opékáme. Přidáme víno a počkáme, až se většina odpaří. Stáhneme plamen, přidáme smetanu, muškátový oříšek, přivedeme k varu a odstavíme. Uvaříme noky, slijeme, pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme parmazánem a dáme do trouby pod gril, až sýr začne hnědnout. Podáváme přelité houbovou omáčkou.

Hříbky na česneku

  • 600 g mladých hříbků
  • 2 stroužky česneku
  • špetka drcených sušených chilli papriček
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl

Očištěné a nakrájené houby na 1 cm silné plátky a stroužky česneku, stlačené plochou stranou nože, zvolna opékáme na másle a olivovém oleji spolu s chilli asi 2 minuty. Pak přidáme houby a 4 minuty opékáme ze všech stran dozlatova. Osolíme a přidáme sekanou petrželku. Podáváme jako samostatné jídlo, přílohu k masu nebo promíchané s těstovinami

Recepty z hub

Kuře na paprice s houbami a rajčaty

  • 8 kuřecích paliček
  • 40 g hladké mouky
  • 1 lžíce mleté papriky
  • mořská sůl a špetka mletého chilli
  • 25 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g žampionů
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • 2 konzervy krájených rajčat (2x 400 g)
  • 250 ml vývaru
  • bobkový list
  • 200 g 30 % zakysané smetany

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouku a papriku. Kuře osolíme, poprášíme chilli a obalíme v paprikové mouce. V litinovém kastrolu rozehřejeme máslo a opékáme kuře 10 minut ze všech stran dozlatova. Maso vyjmeme a odložíme. Do kastrolu přilijeme olej a opékáme 4 minuty nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme plátky žampionů a mícháme 3 minuty. Přidáme cukr a mícháme 1 minutu. Vložíme kuře, rajčata, vývar, bobkový list a přivedeme k varu. Přiklopíme, vložíme do trouby a pečeme 1 hodinu. Pak odklopíme a dopečeme 15 minut. Šťávu zjemníme zakysanou smetanou. Podáváme s rýží, s noky nebo bagetou. 

Rizoto s houbami a špenátem

  • 25 g sušených hub
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g žampionů
  • 200 g rýže
  • 100 ml bílého vína
  • 750 ml vývaru
  • 100 g čerstvého špenátu
  • parmazán

Pokrájené sušené houby zalijeme šálkem vody a přivedeme k varu. Pěnu sebereme, houby propláchneme, zalijeme šálkem čisté vody a 10 minut povaříme. Výslednou tekutinu slijeme a uchováme. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a 4 minuty osmahneme krájenou cibuli a česnek. Přidáme žampiony a 5 minut mícháme. Přidáme povařené sušené houby, rýži a chvíli mícháme. Vlijeme víno, počkáme až se odpaří, přidáme vývar z hub a šálek vývaru. Mícháme, dokud se tekutina nevsákne. Pak přidáme naběračku vývaru a pokračujeme, dokud nebude rýže uvařená al dente. Přidáme špenát a jakmile zavadne, podáváme s parmazánem.

Houby a vaření

Marinované houby

  • 250 g hub - bedly, lišky, hříbky i žampiony
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • lžíce sekané petrželky a estragonu

V míse smícháme citronovou šťávu, olej, petrželku, estragon a sůl. Houby nakrájíme na tenké plátky a dáme do marinády. Zamícháme, přikryjeme a dáme do chladu alespoň na ½ hodiny.