Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Snižuje cholesterol a čistí cévy. Recepty z růžičkové kapusty, kterou mnozí podceňují

Snižuje cholesterol a čistí cévy. Recepty z růžičkové kapusty, kterou mnozí podceňují

Růžičková kapusta je velmi zdravá, dietní a chutná zelenina, která je často opomíjená. Její příprava je velmi rychlá. Syrová se dá přidávat do salátů, hodí se do polévek, nebo se dá velmi rychle a chutně zapékat. A my vám pár skvělých receptů přinášíme.

Přečtěte si také

Vezměte si na nákup vlastní sáčky. Kde je sehnat?
Vezměte si na nákup vlastní sáčky. Kde je sehnat?

Růžičková kapusta obsahuje vitamín C, A, B, E a K. Z minerálních látek hlavně draslík, fosfor, hořčík, vápník, síru, železo a selen. Obsahuje kyselinu listovou, vlákninu a 85 % vody. Pravidelná konzumace a pití kapustové šťávy snižuje hladinu cholesterolu, čistí cévy, zmírňuje pálení žáhy, upravuje činnost štítné žlázy a působí proti stresu. Kapusta prospívá pleti i vlasům. Povzbuzuje střevní peristaltiku a preventivně působí proti rakovině tlustého střeva. Šťáva ředěná vodou povzbuzuje látkovou výměnu, zrychluje metabolismus, čistí tělo, rozpouští tuky, dodává živiny při dietě a posiluje imunitu.

Čerstvá šťáva z kapusty

Pijeme šťávu z listů, zředěnou na půl s vodou v množství 50 ml 2x denně, s přidáním 100 ml mrkvové a jablečné šťávy. Šťáva je vhodná pro redukční diety a pročištění těla při detoxikaci. Pije se ráno, nejlépe nalačno, se šťávou z půlky citronu a druhá dávka odpoledne. Snídaně pak probíhá až za 20 minut, aby měl koktejl čas působit.

Gratinované brambory s růžičkovou kapustou

  • 800 g oloupaných brambor
  • 150 g růžičkové kapusty
  • 120 g klobás
  • čerstvý nebo sušený tymián nebo rozmarýn
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • trochu mléka na podlití
  • strouhaný tvrdý sýr dle chuti

Brambory nakrájíme na slabé plátky a polovinou plátků vyložíme dno tukem vymazaného pekáčku. Na ně nasypeme pokrájené kapustičky s klobásou, ochutíme tymiánem nebo rozmarýnem, nasekaným česnekem, solí a pepřem. Naskládáme vrstvu zbylých brambor, zalijeme smetanou, dáme bylinky, sůl a pepř, přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 ˚C asi 20 minut. Poté odklopíme a dopečeme kůrku. Podle potřeby po odklopení podlijeme mlékem, aby se brambory nepřipalovaly. Před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem, který necháme na bramborách povolit.

Recepty z růžičkové kapusty

Salát z růžičkové kapusty s nivou

  • 20 ks růžičkové kapusty
  • 100 g nivy
  • hrst loupaných mandlí
  • hrst sušených brusinek
  • 1 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Kapustičky očistíme a rozeberte na lístky. Asi 2 l vody osolíme a přivedeme k varu a kapustové lístky v ní nezakryté povaříme 2 minuty. Ihned scedíme a necháme vychladnout v ledově studené vodě, aby si kapusta zachovala barvu a křupavost. Mandle opečeme na suché pánvi do zezlátnutí a provonění. Na zálivku smícháme vinný ocet, olivový olej, sůl a pepř. Kapustové lístky vyjmeme z ledové vody, necháme okapat a promícháme se zálivkou. Posypeme mandlemi, brusinkami a rozdrobenou nivou. Podáváme s celozrnným pečivem.  

Pečená růžičková kapusta

  • růžičková kapusta
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Růžičky umyjeme a necháme odkapat. Osolíme, okořeníme, smícháme s olejem a dáme do pekáčku na pečící papír. Pečeme 25 minut na 200 ˚C a párkrát během pečení pootočíme. Podáváme jako zdravou večeři, nebo jako přílohu k masu, třeba k pečenému kuřeti. Kapustičky jsou krásně křupavé a velmi chutné.

Růžičková kapusta jako delikatesa

Dušená kapusta

  • růžičková kapusta
  • máslo
  • drcený kmín
  • česnek

Očištěnou růžičkovou kapustu uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme uvařenou kapustu s trochou vody a špetku drceného kmínu. Přidáme nakrájený česnek a dusíme do měkka. Podáváme jako přílohu k masu. Dušenou kapustu můžeme také promíchat s rýží a orestovanými houbami a podávat jako hlavní jídlo.

koláč z kapusty

Delikátní kapustičky

Růžičková kapusta je výborná se slaninou, uzeným masem, do polévek, jako příloha k masu i pečeni, klobáskám a rybě. Výborná je zapékaná s modrým sýrem a je překvapivou ingrediencí do koláčů. Kapustičky chutnají výborně grilované na špízu, v neobvyklé kombinaci s citrónovou kůrou nebo oříšky, v bramborové kaši s čerstvým koriandrem, skořicí a pažitkou. Delikátní lahůdkou je propojení chuti kapustiček s jablky, kaštany, rozinkami a medem nebo švestkami a chilli. Proti nadýmání přidejte kmín, saturejku, fenykl nebo anýz.