Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Pozor! Tyhle potraviny do mrazáku rozhodně nepatří

Pozor! Tyhle potraviny do mrazáku rozhodně nepatří

Mrazák se stal pomocníkem v mnoha ohledech. Umožňuje nám uchovat jídlo čerstvé a v případě kvalitního zamrazení a rozmrazení i s dostatkem živin. Přesto má své limity. Jsou potraviny, které do mrazáku rozhodně nepatří. Proč? Ohrozí nejen vaše zdraví, ale navíc se z chutné záležitosti může stát záležitost velmi nedobrá. Zkontrolujte obsah mrazáku s námi.

Přečtěte si také

Nadýchané dýňové lívance pro výjimečná rána
Nadýchané dýňové lívance pro výjimečná rána

Nadýchané dýňové lívance pro výjimečná rána

1. Jednou rozmražené maso

V tomto případě neexistuje výjimka. Jednou rozmražené maso se již nezmrazuje. Důvodem je, že během procesu rozmrazení dochází k množení bakterií v mase. Ty se poté zničí tepelnou úpravou samotného masa. Pokud však maso znovu zamrazíte, dojde poté doslova k bakteriální smršti a vás budou pravděpodobně čekat nepříjemné zažívací obtíže. Nehledě na kvalitu samotného masa, které bude výrazně tuhé.

Tip pro vás: Maso před zmrazením rozporcujte a popište, abyste mohli vytáhnout vždy jen potřebné množství.

2. Vejce ve skořápce

Jedete na dovolenou a v lednici vám zůstává stále plato vajec? Na uchování v mrazáku čerstvých vajec nebo uvařených zapomeňte. Čerstvá popraskají (a nalákají k sobě řadu bakterií) a ta uvařená (nebo předvařená) změní svou strukturu a nejsou poté použitelná.

Tip pro vás: Vajíčko rozklepněte do formičky na led. V tomto stavu a při rychlozmrazení je lze uchovat.

Víte, že vejce ve skořápce uchovat v mrazáku nejde? A přesto je tu varianta, jak to udělat.

3. Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody

Blíží se čas úrody a kromě zavařování, koláčů či marmelád chcete také část zamrazit. Problém však nastává zejména tam, kde ovoce nebo zelenina obsahuje velké množství vody (okurka, cuketa, meloun, jahody, maliny). Problém je, že změní tvar i strukturu a jejich další použití po rozmrazení je velmi omezené a často i nemožné. Zejména ovoce má tendenci se nalepit k sobě a vytvořit tak nepěknou směs.

Tip pro vás: Z rajčat udělejte pyré, které uchovejte v nepropustných krabičkách. Cukety nakrájejte na kostky, rozložte na plech a rychle zamrazte, poté sesypte do krabičky (hodí se poté do omáček nebo jako příloha). Aby se ovoce nelepilo k sobě, rozložte malé plody (jahody, maliny, angrešt) na plech, aby se nedotýkaly a pak 2 hodiny mrazte. Poté můžete sesypat. Větší kousky ovoce nejprve vypeckujte a rozkrojte (meruňky, švestky) a postupujte stejně.

4. Smažená jídla

Hlavním rizikem u tohoto druhu jídla není ztráta křupavosti, ale fakt, že například maso upravené tímto způsobem v mrazáku zhořkne.

5. Mléko

Uchování mléka v chladu lednice je v pořádku, jakmile se však teplota výrazně sníží, mléko mění strukturu. Odděluje se tuková vrstva (někdy v podobě cucků a hrudek) od zbytku. Někdy dokonce zhořkne.

Tip pro vás: Inspirujte se cenami na Kupi.cz a kupujte nejen čerstvé mléko, ale navíc i za dobrou cenu.

Víte, proč se nemůže zamrazit mléko? Prozradíme vám to.

6. Měkké sýry jako brie nebo ricotta

Na rozdíl od tvrdých sýrů (gouda či parmazán) nejsou měkké sýry k mražení vhodné. Důvodem je změna jejich struktury. Jednotlivé složky se od sebe oddělí a sýr se rozdrolí, často navíc zhořkne.

7. Vařené těstoviny

Vařené těstoviny nelze zamrazit, neboť absorbují hodně vody a stanou se nejen beztvarými a rozplizlými, ale navíc budou téměř bez chuti.

Tip pro vás: Pokud z nějakého důvodu chcete těstoviny skutečně zamrazovat, pak je pouze předvařte. Před rozmrazením a další úpravou je dejte do vroucí osolené vody, aby se oživila jejich chuť.

8. Čerstvé houby

Nebaví vás krájení na plátky nebo zavařování? Na zamrazení čerstvých hub však zapomeňte. V tomto stavu jsou totiž pro náš organismus téměř až nebezpečné. Uvolňují totiž i nadále toxiny, které se v nich hromadí a po konzumaci zatěžují zejména naše trávení a mohou způsobit nejeden žlučníkový záchvat.

Tip pro vás: Houby je třeba před zamrazením tepelně upravit (povařit nebo udělat základ, např. s cibulí na omáčku či smaženici). Takto se zničí enzymy, které mají vylučování toxinů na starosti.

Nezamrazujte čerstvé houby. Ohrožujete své tělo toxiny.

9. Med

Med nemá všeobecně rád ani mrazák, ale ani ledničku! Důvodem je to, že snadno nasaje vlhkost a co víc, pohlcuje pachy. Kvalitně zpracovaný med navíc dlouhodobě vydrží i při pokojové teplotě, proto není důvod jej umisťovat do mrazáku.

10. Dochucovadla

Zamrazení omáček, které doma vytvoříte je možné. Nejprve je třeba je nechat vychladnout! Jinak hrozí přemnožení bakterií. Co však možné není je zamrazit jakákoli dochucovadla (barbecue omáčky, hořčice, tatarka, majonéza...). Obsahují totiž zahušťovadla, která při nízkých teplotách a hlavně po rozmrazení změní svou strukturu a od produktu se oddělí. Výsledkem je skutečně nedobrá kaše.

Tip, jak vyzrát na ceny

Vězte, že lepší než riskovat své zdraví a chuťové buňky, je dobré některé věci koupit čerstvé. Navíc mnoho z nich bývá v sezónních akcích a slevách. Sledujte Kupi.cz, kde se včas dozvíte, co se chystá.