Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Bedla vysoká pokaždé jinak. Výborné recepty z nejchutnější houby českých lesů

Bedla vysoká pokaždé jinak. Výborné recepty z nejchutnější houby českých lesů

S létem přichází ta pravá houbařská sezona, i když na houby lze pochopitelně chodit i na jaře nebo na podzim. Léto však plní lesy lidmi se svěšenými hlavami, kteří bedlivě sledují každé místo na půdě pod nohama, jestli v ní nenajdou hlavičku od hříbku. Není nad to se z lesa vrátit s plným košíkem praváků. Mezi nejoblíbenější houby však patří také bedla vysoká. Víte, jak ji můžete v kuchyni zpracovat?

Přečtěte si také

Malých obchodů je čím dál méně, velkých naopak přibývá. Proč?
Malých obchodů je čím dál méně, velkých naopak přibývá. Proč?

Bedla vysoká patří k chutným jedlým houbám

V letních měsících někdy stačí vběhnout na prosvětlený kraj lesa nebo mýtinu a je-li příznivé počasí, tedy vlhko a teplo po dešti, pak můžete v krátkosti nasbírat několik kousků Bedly vysoké. Jejich široké, rozvinuté klobouky jdou hezky vidět už z dálky. Podaří-li se vám domů donést takovou úrodu hub, je třeba je rychle zpracovat, aby se vám nezkazily. Bedlu lze dusit, smažit i sušit. Klidně si ji však dejte do mrazáku na horší časy. Výborná je potom pod maso nebo do kysela.

Víte, že houby bývaly nazývány masem chudých, přestože je jejich kalorická hodnota téměř rovna nule. Jsou však bohaté na vitamíny a minerální látky, díky čemuž si lze zpestřit náš jídelníček. Z vitamínů obsahují B2 a B3, které jsou užitečné při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Selen je pak účinným antioxidantem.

Houbaření je typická česká záliba.

Zmrazování bedel

I když v některých receptech najdete, že je vhodné před samotným zmrazením bedly blanšírovat, dělat to nemusíte. Úplně bude stačit očistit klobouky. Vhodné je používat ještě nerozevřené klobouky, které jsou tvrdší než ty rozevřené. Připravenou bedlu dáme do krabiček a umístíme do mrazáku.

Tip: Bedly lze zamrazit v papírových krabicích od džusu. Pak jen stačí odříznout tolik, kolik potřebujeme a zbytek bedel nechat na mrazáku.

Bedlové pečenáče

Velká úroda bedel svádí k tomu, aby člověk v lese sebral každou bedlu, na kterou narazí. Pak ho ovšem doma čeká spousta práce se smažením, dušením, sušením i zavařováním bedlí, protože bedle jsou pro kuchyňskou přípravu přímo ideální a velmi chutnou houbou.

Na houbové pečenáče stačí kloboučky bedel po očištění obalit v trojobalu (hladká mouka, rozšlehané vejce, strouhanka) a usmažit. Nasmažené bedly dáte do zavařovacích sklenic a přelijete sladkokyselým nálevem. Vše je třeba sterilovat 30 minut při 90 °C.

Na sladkokyselý nálev na houby povaříme:

1 litr vody
1/4 litru 8% octa
8 kostek cukru (nebo adekvátní množství umělého sladidla)

Bedla vysoká patří k našim nejchutnějším houbám.

Bedla jako houbový prášek pod maso

Houbový prášek z bedlí je hodně aromatický. Stačí ho trochu přidat třeba do dušeného masa nebo polévky a hned máte výborně okořeněný pokrm. Jak se prášek vyrábí? K jeho přípravě si nachystáme očištěné kloboučky a nohy bedlí, které rozkrájíme a v troubě sušíme při teplotě 50 stupňů Celsia do doby, než začnou praskat. Pak je rozemeleme na houbový prášek, jenž uložíme do tmy a sucha.

Tip: Sušená bedla je jedna z možností, jak v kuchyni zpracovat jinak poměrně tvrdé nohy těchto hub.

Bedla na kmíně

Z bedly vysoké můžete připravit také jednoduchou lahůdku, jež se vám bude na jazyku rozpouštět. Stačí si připravit pouze kloboučky bedlí, sádlo, sůl a drcený kmín. Kloboučky očistíte a nakrájíte na menší kousky. V pánvi rozehřejete sádlo a do něho vložíte nakrájenou bedlu. Osolíte, posypete kmínem a smažíte, dokud bedla nezhnědne. Někdo této úpravě bedly říká škvarky.

Bedla smažená v klasickém trojobalu

Asi nejchutnější úpravou bedly vysoké v kuchyni je klasický trojobal. Takto si můžete připravit výbornou večeři nebo oběd. Jde přitom o jednoduchý postup, který zná snad každý.

Připravíme si hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. A v nich očištěné kloboučky bedly postupně obalujeme a hned smažíme. Osolit můžeme buď vajíčko, nebo posolíme kloboučky. Jestliže si ale chceme bedlu pouze předsmažit a dát zamrazit, nesolíme ji vůbec. Sůl přidáme až na hotové řízky na talíři.

Pro smažení na pánvi si nachystáme nejlépe sádlo, bedle jsou pak nejvoňavější. Z nutričního hlediska bychom však na sádle neměli smažit příliš často, protože obsahuje téměř 50 % nasycených mastných kyselin, které zvyšují cholesterol v krvi. Na druhé straně je sádlo tepelně stálé a ke smažení tedy vhodné.

Tip: Ke smažení raději nepoužívejte máslo. Kvůli obsahu vody a zbytků mléčných bílkovin v něm při smažení vznikají zdraví škodlivé sloučeniny. Abyste smažili zdravě, vybírejte i řepkový nebo olivový olej. Oba mají dobré nutriční složení a málo rizikových nasycených mastných kyselin. Přitom jsou tepelně stabilní.