Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Nové označení brambor Q CZ v obchodech bude potvrzením jejich českého původu a kvality

Nové označení brambor Q CZ v obchodech bude potvrzením jejich českého původu a kvality

Poznáte, zda jsou brambory v obchodech vypěstované v České republice, nebo jsou u nás jen balené? Do budoucna už to bude mnohem snadnější. I brambory totiž ponesou označení Q CZ. To bude jasným potvrzením jejich českého původu a kvality. Kdy se novinka spustí?

Přečtěte si také

Se změnou teploty je třeba změnit i péči o pleť. Co musíte oproti létu udělat jinak?
Se změnou teploty je třeba změnit i péči o pleť. Co musíte oproti létu udělat jinak?

Konzumní brambory pocházející z české produkce by už měly nést od roku 2020 označení Q CZ, které hodnotí potraviny na území ČR. Informaci už potvrdil ředitel Odboru zemědělských komodit Ministerstva zemědělství Petr Jílek. Toto označení už jste mohli vidět na mléku. Stejně se bude označovat i drůbeží maso. Český bramborářský svaz, známý pod zkratkou ČBS nyní ladí konečnou podobu kolektivních ochranných známek určených pro brambory. Chystají se i kolektivní ochranné známky Brambory z Vysočiny a České brambory vypovídající o domácí kvalitě brambor.  

Označení brambor a bramborových výrobků

Zákazníci tak budou mít jistotu, že byly brambory vypěstovány u nás s garantovanou kvalitou a bezpečností potravin. Označení tak garantuje i postupy pěstování, manipulaci, skladování, balení a zpracování brambor, vše s ohledem na životní prostředí a ochranu zdraví všech spotřebitelů. Označení Q CZ bude platit i pro výrobky z brambor, třeba lupínky, hranolky, kaše knedlíky.

Jak dopadla letošní sklizeň brambor

V loňském roce klesla produkce kvůli suchu o 15 % na 380 000 tun. Úroda byla nižší o 20 %. Letos bylo v březnu a dubnu mnohem lepší počasí na pěstování raných brambor, ale v květnu už bylo chladněji a sklizeň se zpozdila. Loňské brambory zdražily na 30 korun za kilogram. V současné době se dá kilo brambor koupit i pod 15 korun. Rané brambory asi za dvojnásobek. Pěstování brambor je pro zemědělce náročné nejen finančně, ale i z hlediska znalostí. Dávají proto přednost jiným plodinám.

Které brambory jsou z česka? Zjistíme už brzy z nového označení

Dovoz brambor

Našim pěstitelům kazí ceny levný dovoz brambor z ciziny a skladování se jim nevyplácí. Zemědělci loni podle ČBS pěstovali brambory na ploše 29 000 hektarů, letos byla plocha větší. Produkce se zvýšila zejména v Polabí a na jižní Moravě. Třetinu domácí produkce zajišťují drobní pěstitelé a zahrádkáři, kteří každoročně vyprodukují asi 150 000 tun brambor. Suché počasí v loňském roce bylo příčinou zvýšení dovozu brambor hlavně z Německa, Belgie a Nizozemska, což navýšilo i jejich prodejní cenu.

Proč kupovat české brambory

Pěstitelé se snaží přesvědčit spotřebitele, aby kupovali brambory z domácí produkce. Jejich standardy jsou podle Petra Jílka z Ministerstva zemědělství na velmi vysoké úrovni. Kvalita je zaručena přísnou kontrolou příslušných orgánů. V případě dovozu ze zemí mimo Evropskou unii to garantováno není.

I produkty z brambor budou muset být označeny

Jak rozeznat typy brambor

  • A – salátové brambory s pevnou dužninou. Nerozvařují se, jsou slabě moučnaté a lojovité. Hodí se pro přípravu salátů a jako příloha.
  • B – přílohové brambory se středně pevnou až kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté. Hodí se jako příloha, do polévek, pro přípravu těst a kaší.
  • C – brambory pro přípravu těst a kaší s kyprou, silně moučnatou dužninou.

Co se nejvíc pěstuje a kolik zkonzumujeme brambor?

Mezi čtyři nejdůležitější plodiny světa patří brambory, kukuřice, pšenice a rýže. Od roku 1994 se jejich celosvětová produkce zvýšila z 230 milionů tun téměř na 400 milionů tun, zejména v Číně a Indii. Každý Čech za rok průměrně zkonzumuje asi 65 kilogramů brambor.