Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Triky výrobců, které na nás zkouší. Dobarvování potravin, stejná cena za méně zboží a označení cihla

Triky výrobců, které na nás zkouší. Dobarvování potravin, stejná cena za méně zboží a označení cihla

V dnešní době si klidně zakoupíme šunku s minimálním podílem masa, sníženou gramáží výrobků, které si ani nevšimneme, miniaturní zboží ve velké krabici nebo přibarvované pečivo karamelem, o kterém si myslíme, že je celozrnné. Reklamy nás často klamou. Jak kupovat kvalitní potraviny a nenaletět?

Přečtěte si také

Cola vyčistí šperky, motor i umyje záchod! Tipy na levné uklízení s colovým nápojem
Cola vyčistí šperky, motor i umyje záchod! Tipy na levné uklízení s colovým nápojem

Snižování gramáže

Pamatujete si Tatranky z dětství? Nejen, že v nich už nejsou kousky oříšků, ale také zhubly. Z původních 50 g zbylo jen 47 g. Nebo:

  • Ledové kaštany mají z 50 g jen 45 g
  • Studentská pečeť z 200 g jen 180 g
  • Granko z 500 g jen 450 g 
  • Brambůrky Bohemia Chips z 85 g jen 77 g
  • Plechovka Sládkovy limonády snížila objem z 500 na 400 ml.

Podobných příkladů je mnoho, kdy za menší balení zaplatíme stejně, nebo dokonce ještě víc. Sýr Leerdammer Original 100 g stojí 399 korun za kg a Leerdammer Original Finesse 80 g vychází na 499 korun za kg. Sledujte proto cenu výrobku za kilogram, ne tu za kus.

Náhrada dražších ingrediencí levnějšími

U zmiňovaných Tatranek byly arašídy z obsahu 11,8 % nahrazeny arašídovým aroma v podobě pražených pšeničných klíčků. Běžný je minimální podíl ovoce v džusech, ovocných šťávách, dětských přesnídávkách, čajích a džemech, nebo snížený podíl masa v šunce, salámech a dalších uzeninách. Cukr se nahrazuje glukózovo-fruktózovým sirupem, čokoláda tukovou polevou, máslo ztuženými rostlinnými tuky a maso separátem. Čtěte proto složení na obalech.

náhražka čokolády za tukové polevy je čím dál častější jev

Čokoláda versus kakaová pochoutka

Kvalitní čokoládu poznáte podle obsahu kakaového másla a kakaové sušiny. Pokud výrobce nesplní požadavky, nesmí používat toto označení. Kakao se nahrazuje levnějším rostlinným tukem a produkt nese název kakaová pochoutka. Sušenka pak není s čokoládovou, ale kakaovou nebo tukovou polevou. Těmto výrobkům se vyhněte.

Výběr uzenin

Minimální nároky na uzeniny, jako je lovecký salám nebo vídeňský párek stanovuje vyhláška č. 69/2016 upravená na předpisy EU. Sledujte název výrobku. Pokud jde o táboráček a ne špekáček, zbystřete. Podíl masa v jakostech šunek se odvíjí od druhu masa a jeho obsahu svalových bílkovin.

  • Šunka nejvyšší jakosti musí mít obsah čistých svalových bílkovin alespoň 16 % hmotnosti, nesmí obsahovat vlákninu, škroby, ani jiné rostlinné a živočišné bílkoviny. Musí mít obsah alespoň 90 % masa.
  • Výběrová šunka musí mít obsah čisté svalové bílkoviny minimálně 13 % hmotnosti. Přidávání výše uvedených složek není povoleno. Musí mít obsah alespoň 80 % masa.
  • Standardní šunka už uvedené složky obsahovat může. Obsah čisté svalové bílkoviny musí být minimálně 10 % hmotnosti. Musí mít obsah alespoň 70 % masa.
  • Konzumní šunka už není zakotvena ve vyhlášce, měla by obsahovat alespoň 7 % čisté svalové bílkoviny.
  • Méně kvalitní uzeniny nesou název nářez nebo třeba cihla.
náhražka čokolády za tukové polevy je čím dál častější jev

Pečivo a dobarvování

Často se prodává pečivo rozpékané na prodejně a na základě novely vyhlášky musí být označováno termínem "ze zmrazeného polotovaru". Jakostní požadavky na některé pekařské výrobky navíc stanovuje vyhláška č. 333/1997 Sb. Často je pečivo na hnědo dobarvováno karamelem. Skutečná barva celozrnného pečiva je totiž spíše šedá.

  • Jako žitné se smí označovat produkty s podílem žitných mlýnských výrobků minimálně 90 %.
  • U žitno-pšeničného pečiva musí být podíl žitných mlýnských výrobků alespoň 50 % a pšeničných nejméně 10 %.
  • Pšenično-žitné pečivo má opačný poměr.
  • Celozrnné pečivo musí obsahovat nejméně 80 % celozrnné mouky nebo obalových částic z obilky.
  • Vícezrnné pečivo musí mít více než 5 % hmotnosti z jiných obilovin než je pšenice a žito.
  • Označení fit nebo tmavý má nedostatečné složení pro název celozrnné.

Nakupujete očima

A výrobci to moc dobře vědí, proto dobarvují mimo pečiva a jiných potravin i 30% eidamy, které jsou světlejší než například eidamy 45%. Nejčastěji výrobci používají přírodní barviva annato či karoten. Annato se získává z vnějšího obalu semínek z keře oreláníku barvířského. Ve velkém množství může způsobovat u citlivých lidí ekzémy nebo alergie. Pozor si dejte i na některé druhy čedaru. Na pultech supermarketů se můžete setkat s druhy, které mají ve složení také barvivo annato. 

čedar se často dobarvuje annato barvivem

Jak je to s éčky

Na obalu jsou uvedeny složky výrobku sestupně dle podílu. Přídatné látky neboli éčka musí být uvedena na obalu číselným kódem E nebo názvem. Například E300, kyselina askorbová neboli vitamín C. Výrobci ukrývají éčka pod názvy látek. Některá éčka jsou nebezpečná nebo riziková.

Privátní značky jsou překvapivě kvalitní

Znáte privátní značky Argus, Clever nebo Tesco Value? Supermarket si určí, kolik bude produkt stát a výrobce ho za danou cenu vyrobí. Často tento výrobek předčí značkový produkt. Tradiční pomazánkové máslo Clever pro obchod Billa vyrábí Choceňská mlékárna, mléko Pilos pro Lidl firma Pragolaktos a pivo Argus 12° Maestic vyrábí pivovar Platan Protivín. Výborný je i tuňák Billa.