Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Tvarůžek - voňavý sýr z tvarohu, který si získal svět a pomáhá hubnout

Tvarůžek - voňavý sýr z tvarohu, který si získal svět a pomáhá hubnout

Někdo je nemůže ani cítit (doslova), jiní je milují. Olomoucké tvarůžky rozdělují chutě lidí již od roku 1876, kdy se začaly v severomoravských Lošticích vyrábět. Jaký je jejich příběh a v čem tkví jejich kouzlo?

Přečtěte si také

Nebezpečné bakterie na vašem mobilu? Zjistěte, jak se jim bránit
Nebezpečné bakterie na vašem mobilu? Zjistěte, jak se jim bránit

Tvarůžky jsou zrající sýr s typickou silnou slano-pikantní vůní a chutí, který je vyrobený z netučného kyselého tvarohu. Jejich nezaměnitelná vůně je způsobena rozkladem bílkovin během procesu zrání. Podle zralosti mají poloměkkou až měkkou konzistenci, s jasně žlutým až oranžovým mazlavějším povrchem.

A co je hlavní, mají díky malému obsahu tuku velice nízkou energetickou hodnotu, ve 100 g pravých olomouckých tvarůžků se ukrývá pouze 127 kalorií. Naproti tomu obsahují spoustu plnohodnotných bílkovin a vápníku. Takže jsou vhodné i při hubnutí a různých dietách

Pravé olomoucké tvarůžky se vyrábějí v Lošticích na Moravě, kde najdete také podnikovou prodejnu

Z českých selských trhů do celého světa

Výroba tvarůžků započala v moravských Lošticích v roce 1876 pod vedením Josefa Wesselse a jeho syna Aloise. Tradice tohoto výrobku však sahá až do 15. století, kdy se běžně vyráběly a konzumovaly lidmi na hanáckém venkově. Původně se prodávaly pod přívlastkem „selské“ na trzích v Olomouci. Odtud poté získaly svůj charakteristický název. Slovo tvarůžek je pak odvozeno od tvarohu, ze kterého se vyrábí.

Dodnes je firma A. W. (podle Aloise Wesselse) jediným výrobcem pravých olomouckých tvarůžků, které si získaly své fanoušky v nejrůznějších koutech světa. V roce 2010 dokonce získaly Evropskou unií chráněné zeměpisné označení.

Tip na výlet: Loštickou továrnu na tvarůžky najdete ve stejnojmenném městě poblíž Šumperka. Podniková prodejna, kde můžete zakoupit olomoucké tvarůžky různých tvarů, příchutí a druhů, má otevřeno každý den v týdnu. Tvarůžky zde navíc nakoupíte poměrně levněji než za běžné ceny v obchodech. Nachází se zde také unikátní tvarůžková cukrárna, kde můžete ochutnat nevšední zákusky, které na první pohled vypadají jako klasické cukrárenské výrobky (kremrole, větrníky, dortíky, šátečky nebo rolády), ale příjemně vás překvapí svou slanou chutí a povědomou vůní.

tvarůžky jsou výborné s cibulí a chlebem

Jak se slavné tvarůžky vyrábí?

Výroba tvarůžků si dodnes zachovává tradiční (ačkoliv již převážně mechanizovaný) postup. Nejprve se nechá uzrát netučný tvaroh se solí, který se poté semele do konzistentní hmoty, ze které se tvarují typická kolečka, věnečky, případně jiné tvary jako tyčinky apod. Následně se tvarůžky nechávají po dobu několika dnů zrát ve speciálních sušárnách.

Ještě před tím, než jsou umístěny na sušící rošty, kde do hloubky dozrávají, jsou z jejich povrchu promytím odstraněny vzniklé kvasinky, aby mohly začít „nerušeně“ působit bakteriální kultury, které se ve výsledku postarají o typickou vůni a chuť olomouckých tvarůžků.

Tvarůžky v kuchyni

V kuchyni nezná využití tvarůžků mezí. Připravují se smažené v trojobalu, nakládané či na způsob tataráku. Ochucují se jimi slané palačinky (například v kombinaci se špenátem), bramboráky nebo masové plněné kapsy. Výborně ale chutnají i samotné, třeba s chlebem, máslem a cibulí.

Přímo výrobci olomouckých tvarůžků uvádí doporučení, jak v kuchyni pracovat s různě zralými produkty:

  • Nejméně zralé (tvrdší, mají bílý tvarohový střed) – ideální na pečení, smažení, obalování nebo použití do různých masových rolád a závinů. Pokud si troufnete na sladkou úpravu, můžete je usmažit v lívancovém těstě a podávat se šlehačkou, s ovocem (čerstvým či kompotovaným) nebo s marmeládou.
  • Zralé (měkčí, mají mazlavý povrch a výraznější chuť i vůni) – jsou vhodné pro nakládání (do oleje nebo piva) i samotné.

Dostali jste po přečtení tohoto článku na tvarůžky chuť? Tak právě teď najete na Kupi.cz v akcích tvarůžky olomoucké A.W., které se vyplatí využít! Uvařit z nich můžete třeba tuto vynikající polévku. 

Loštická česnečka

tvarůžková polévka

Ingredience 

  • 3 cibule
  • 3 větší brambory
  • palička česneku
  • 300 g Olomouckých tvarůžků
  • 150 g slaniny
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • 1,5 l vody

Příprava jídla

Na slanině osmahneme na plátky nakrájenou cibuli, zalijeme ji vodou, přidáme na kostičky nakrájené brambory, kmín, sůl a uvaříme doměkka. Ochutíme pepřem, majoránkou a česnekem, rozdělíme do misek, do jednotlivých porcí přidáme nakrájené tvarůžky a v předehřáté troubě krátce zprudka zapečeme. (zdroj: tvaruzky.cz)