Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Co jíst, aby vám nebylo horko? Chilli, meloun a vlažný čaj fungují na 100 %

Co jíst, aby vám nebylo horko? Chilli, meloun a vlažný čaj fungují na 100 %

Aktuální teploty šplhají vysoko nad 30 stupňů a dá se předpokládat, že léto bude opět žhavé. Nemáte klimatizaci nebo se bojíte, že při jejím častém používání vás dostihne nepříjemná rýma? Existují možnosti, jak se ochladit přirozenou cestou. Stačí sáhnout po správných potravinách a nápojích a parné léto pro vás bude brnkačka!

Přečtěte si také

Se změnou teploty je třeba změnit i péči o pleť. Co musíte oproti létu udělat jinak?
Se změnou teploty je třeba změnit i péči o pleť. Co musíte oproti létu udělat jinak?

Hydratace na prvním místě

Není náhoda, že v létě máme větší chuť na čerstvou zeleninu a ovoce. Lehce stravitelné potraviny, které navíc obsahují hodně vody, vás přirozeně ochladí a hydratují. Váš letní talíř by tak měl obsahovat třeba salátovou okurku, která v sobě má až 95 % vody. Zároveň obsahuje minimum kalorií a tak se nemusíte bát ji konzumovat velké množství. Připravit si můžete třeba studenou okurkovou polévku nebo oblíbené řecké tzatziki. Podobné vlastnosti má i vodní meloun, který tělu kromě vody dodá i sodík a draslík. Zkoušeli jste jej například v kombinaci s balkánským sýrem a černými olivami?

V zimě hřeje, v létě chladí

Jakkoliv zvláštní se to může zdát, v horkých letních dnech byste měli do svého jídelníčku zařadit chilli a pepř. Jejich konzumace podporuje krevní oběh, zvyšuje vnitřní teplotu těla a má za následek to, že se více potíme. Tím se tělo přirozeně ochlazuje a to je žádoucí. Mexičané nebo Indové by vám o tom mohli vyprávět! Zkuste v létě právě tyto exotické kuchyně, při jejichž přípravě se často používají chilli papričky, zázvor a černý pepř. Pokud se přeci jen necítíte na misku horkého kari, připravte si například mexickou salsu s drobně nakrájenými rajčaty, cibulkou, koriandrem a chilli. Zakápněte tu barevnou nádheru šťávou z limety a podávejte s tortilovými chipsy.

Pálivé jídlo s obsahem chilli a pepře má schopnost ochlazovat naše tělo.

Uvařte si čaj

Je třeba vyvrátit ještě jeden mýtus. A ten se týká studených nápojů. Po těch totiž v létě saháme nejčastěji. Orosené pivo, voda s ledem nebo vodová zmrzlina k létu tak nějak patří. Paradoxně ale ledové nápoje a potraviny naší termoregulaci nijak nepomáhají. První lok může být příjemný, ale ochlazuje se jím jen ta část těla, která přijde se studeným nápojem do styku. Tělo poté na studenou tekutinu reaguje tak, že se jí snaží ohřát na úroveň své teploty. Právě proto je nám po vypití něčeho studeného ještě větší horko. Pokud jste někdy byli na dovolené v arabských zemích, určitě jste si všimli, že místní i při vysokých teplotách pijí vlažný mátový čaj. Máta má navíc sama o sobě ochlazující účinky, za které může éterický olej zvaný mentol.

Víte, proč obyvatelé pouště pijí vlažný mátový čaj? Je to to nejlepší letní osvěžení!

Sáhněte po jogurtu

Mléčné výrobky mají kromě dalších pozitivních účinků na naše tělo i chladivý efekt. Jogurt, tvaroh nebo kysaná smetana jsou tak skvělou volbou pro letní recepty. Jsou lehce stravitelné a tělo tak při jejich trávení nespotřebuje příliš energie. Mléčné výrobky navíc obsahují množství probiotik, které pomáhají našemu zažívání a chrání tělo před nemocemi. Důkazem toho, že jogurt je skvělý ke konzumaci právě ve vysokých teplotách, je fakt, že jej ve své kuchyni hojně používají třeba Řekové nebo Indové. Indická raita je podobná již zmiňovaným řeckým tzatzikům a přidává se do ní nasekaná zelenina. Mléčné výrobky v kombinaci s ovocem zase vytvoří lehký letní dezert, který neohrozí vaše křivky v plavkách!