Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Trvanlivé salámy do lednice nepatří! Měkké vybírejte pečlivě, mohou být plné vody a kůže

Trvanlivé salámy do lednice nepatří! Měkké vybírejte pečlivě, mohou být plné vody a kůže

Mnoho z nás dává obzvlášť v létě přednost lehčím pokrmům. Existuje ale populární potravina, které málo který Čech odolá. Uzeniny nám prostře chutnají a v posledních letech si za kvalitu rádi připlatíme. Jaké druhy salámů obsahují nejvíce masa a jak bychom je měli konzumovat?

Přečtěte si také

Znáte tyto exotické ořechy? Rozlouskněte jejich původ i netradiční chuť
Znáte tyto exotické ořechy? Rozlouskněte jejich původ i netradiční chuť

Jsou měkké salámy na hranici kvality?

Tolik oblíbený gothajský nebo šunkový salám už dnes působí trochu retro. Měkké salámy byly oblíbeným pokrmem, na kterém si před 30 lety našinec pochutnával s octem a cibulí. Faktem je, že měkké salámy rychle podléhají zkáze a v létě bychom měli být s jejich konzumací extra opatrní. Dalším háčkem často bývá i nízký podíl masa, který obsahují. Vyhláška tvrdí, že šunkový salám musí obsahovat minimálně 55 % masa, aby mohl nést toto označení. Co pak ale najdeme ve zbývající polovině obsahu? Vodu, zahušťovadla, bramborový škrob nebo vepřové kůže. Za žádnou cenu by se ve složení obale neměli vyskytnout položky jako je drůbeží separát, sója nebo umělá syntetická barviva, která jsou ve výrobě měkkých salámů zakázaná. Jestli se této pochoutky nechcete vzdát, vybírejte kvalitní měkké salámy, které obsahují více jak 80 % masa.

Jste milovníkem měkkých salámů? Kupujte ty, které obsahují minimálně 80 % masa.

Trvanlivá klasika ze všech koutů Evropy

Herkules, Poličan a Uherák. Oblíbené trvanlivé salámy, které najdete téměř v každé české domácnosti. Věděli jste, že tyto salámy byste neměli skladovat v lednici? Zde mohou zvlhnout a mnohem rychleji se kazí. Trvanlivé salámy raději zavěste v suché a temné místnosti. Nejlépe někde, kde proudí vzduch. Takto vám vydrží lahodné opravdu dlouho. I růst plísní na některých salámech je žádoucí! Například uheráku bezesporu dodává typický vzhled a chuť. Na rozdíl od měkkých salámů nejsou tyto trvanlivé tepelně opracované a vznikají fermentováním za pomocí probiotik a prebiotik. V Evropě mají fermentované salámy dlouhou tradici a v oblasti Středozemního moře je vyráběli již staří Římané. Tradiční salámy tak můžete ochutnat na dovolené v Itálii, Španělsku a výroba pikantních uzenin proslavila i celé Maďarsko.

Je libo trochu exotiky?

Fakt, že obliba kvalitních suchých salámů roste, potvrzuje i široké množství jejich příchutí. Ochutnat tak můžete suché salámy s příměsí pepře, ořechů, kaštanů nebo třeba lanýžů. Dopřát si můžete též kvalitní uzeniny vyrobené z netradičních mas jako je kančí, jelení či bizoní. Suché salámy z hovězího masa a zvěřiny mají nižší obsah tuku a jsou navíc zdravější variantou této oblíbené lahůdky. Váháte, jakou pozornost přinést ke známým na návštěvu? Věřte, že výběr prvotřídních salámů ze specializovaného uzenářství nebo lahůdkářství potěší téměř každého hostitele.

Exkluzivní salámy z hovězího masa a zvěřiny mohou být i skvělým dárkem!

Pozvěte přátele na apéro! Kvalitní trvanlivé salámy spolu s olivami, sušenými rajčaty a slaným pečivem skvěle doplní svěží letní drink, který si dopřejete před večeří. Odpolední apéro, které plynule přejde v příjemnou večeři, je skvělou středozemní tradicí, kterou stojí za to si osvojit.