Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Potraviny, které do lednice rozhodně nepatří! Chybu dělá většina z nás

Potraviny, které do lednice rozhodně nepatří! Chybu dělá většina z nás

Ačkoliv se to nezdá, tak správně uskladnit potraviny v ledničce je hotová věda. Schválně se zamyslete, kolik zkaženého, shnilého nebo okoralého jídla jste v poslední době z lednice vyhodili. Ať už z toho důvodu, že jste nakoupili zbytečně moc zásob, které jste nestihli zkonzumovat nebo proto, že se jídlo zkazilo navzájem.

Přečtěte si také

Nebojte se hřebíček používat i mimo kuchyni. Kde všude pomáhá?
Nebojte se hřebíček používat i mimo kuchyni. Kde všude pomáhá?

Pokud se naučíte potraviny správně skladovat, nejen, že jim zaručíte delší trvanlivost a čerstvost, budou i po několika dnech chutné a plné živin a vitamínů, ale významně tím přispějete ke snížení plýtvání jídlem.

Nejčastější chybou bývá to, že lidé do chladničky dávají i takové potraviny, které do ní nepatří. Rychleji se zde kazí nebo naopak urychlují zkažení okolního jídla. Dalším prohřeškem je skladování surovin v nevhodných obalech nebo jejich vzájemná kontaminace.

Potraviny, které nepatří do lednice

  • Rajčata, okurky, cukety nebo papriky, u kterých chlad zastavuje proces dozrávání a zeleninu připravuje o bohatou chuť. Rajčata mají v lednici dokonce výrazný vliv na některé ostatní druhy zeleniny – kapusta vedle nich rychle žloutne a mrkev zase hořkne.
  • Cibule, česnek nebo brambory. Svědčí jim suché a tmavé místo. V lednici rychleji klíčí. U brambor navíc chlad způsobuje, že se bramborový škrob mění na cukry (určitě jste se již někdy setkali se sladkou chutí přemrzlých brambor).
  • Tropické ovoce: mango, avokádo, ananas, papája, citróny nebo banány, které v chladu rychleji černají.
  • Příliš zralá jablka - ačkoliv toto ovoce (a další jako jsou hrušky, meruňky nebo švestky) v lednici nevadí, pokud je hodně zralé, vylučuje látku zvanou ethen, která urychluje zrání ostatního ovoce a zeleniny. V jejich blízkosti tak mohou rychleji shnít.
Tropické ovoce jako banány, papája, citróny nebo ananas do lednice nepatří

Pokud chcete v ledničce ušetřit trochu místa, ven můžete dát i některé potraviny, kterým sice chlad neubližuje, na druhou stranu vydrží bez problému při pokojové teplotě. Řeč je o oleji, medu, másle, kečupech, hořčici, nakládané zelenině nebo nejrůznějších pálivých omáčkách, které mají v základu vinný ocet.

Které ovoce a zeleninu můžete před uskladněním omýt?

Bobuloviny jako maliny, jahody nebo borůvky před uskladněním propláchněte vodou s octem (poměr 10:1). Zbavíte tím ovoce případných zárodků plísně. To je však jediný případ, kdy se omytí plodů před uskladněním doporučuje. Všechnu ostatní zeleninu, ovoce i houby umývejte až při jejich přípravě a do lednice je vkládejte vždy suché.

Stejně tak nikdy nedávejte do chladničky ovoce a zeleninu v igelitovém sáčku z obchodu. Vlivem rozdílných teplot se sáček v chladu rychle zapaří a urychlí zkažení jeho obsahu. Ideálně je skladujte v papírových sáčcích, které budou navíc okolní vlhkost částečně pohlcovat.

A co med?

Med patří mezi oblíbená přírodní sladidla. Pobyt v ledničce mu příliš nesvědčí. V chladu med rychle mění strukturu a krystalizuje, což znesnadňuje další použití a ztěžuje roztírání. Aby med zůstal co nejdéle tekutý, uchovávejte ho v uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Nemusíte se bát, že by se zkazil, med má téměř neomezenou trvanlivost díky nízkému obsahu vody a vysoké koncentraci cukrů.

Pozor na kontaminaci

Maso a ryby ukládejte do spodních polic v lednici. Je zde největší chlad a nehrozí, že by šťáva z masa případně stekla na potraviny uložené níže. Pokud není maso zabalené v původním obalu z obchodu, ale jen v sáčku nebo fólii, vždy pod něj dejte ještě talířek či misku. Doporučujeme také masu vyhradit v ledničce stálé místo. Nebudete tak riskovat, že případné bakterie kontaminují více prostoru, a tím pádem i více potravin.

Rozhodně nedoporučujeme potraviny na sebe příliš vrstvit. Může se stát, že se u nich vlivem tlaku dříve vyskytnou plísně či hniloba a rychleji se zkazí i okolní jídlo.

Nevhodné skladování může mít za následek, že se potraviny rychleji zkazí nebo zplesniví

Pokud máte malou lednici nebo vám v menším bytě chybí prostorná spíž, do které byste mohli mnohé „rizikové“ potraviny uskladnit, nevěšte hlavu. Zakoupit můžete různé krabičky a dózy, kteří vám umožní v chladničce skladovat potraviny bezpečně a po delší dobu.

V čem potraviny nejlépe a bezpečně skladovat?

Ideální jsou v tomto ohledu vakuové dózy. Mají na víčku speciální ventilek, kterým lze ručně nebo speciální pumpičkou vytlačit a odsát přebytečný vzduch. Uvnitř se tak vytvoří vakuum, které zajistí, že potraviny zůstanou déle čerstvé. Dózy vám navíc pomohou udržovat vnitřek lednice čistý, vše budete mít úhledně uspořádané a nedojde k tomu, že by se jednotlivé druhy surovin navzájem kontaminovaly.

Nákupní tip:

V prodejnách Billa nyní probíhá pro členy Bonus clubu věrnostní kampaň, díky které můžete vyměnit své body na kartičce za slevu až 75 % na vakuové dózy a vakuovou pumpu značky NUTRIFRESH. Vybírat můžete z různě velkých dóz – s objemem 0,5 l až po 5,2 l. Slevu na 1 výrobek získáte za 500 Billa bonus bodů. Akce platí do 7. 8. 2019.