Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

4 sexy recepty na vitamínové bomby, které vás nastartují

4 sexy recepty na vitamínové bomby, které vás nastartují

Není nad čerstvou zeleninu, že? Ale jak ji zařadit do jídelníčku, aby chutnala všem? Přinášíme pár rad, jak si ozvláštnit oběd, večeři a nebo si připravit chutnou a hlavně zdravou svačinku a vysvětlíme, jaký vliv má jednotlivá zelenina na naše zdraví.

Přečtěte si také

Znáte tyto exotické ořechy? Rozlouskněte jejich původ i netradiční chuť
Znáte tyto exotické ořechy? Rozlouskněte jejich původ i netradiční chuť

Pikantní salát s ředkvičkami

Co potřebujete? Svazek ředkviček, salát (ideálně srdíčka), zelená paprika, cibule šalotka, pažitka nebo česneková tráva, na sucho opražená dýňová semínka a na zálivku: lžička medu, lžička hořčice a 2 lžíce vinného octa

Příprava: Nakrájíme ředkvičky na užší kolečka, salát natrháme na drobnější kousky, papriku nakrájejte na kolečka a cibuli na drobno. Dle chuti lze lehce osolit. Vše smícháme a pokapeme zálivkou (smícháme ocet, med a hořčici do kašovité struktury). Posypeme opraženými dýňovými semínky.

Proč ředkvičky? Ředkvičky obsahují vysoký podíl vitamínu C, beta karoten, vitamín K a skupinu vitamínů B, také hodně zinku, fosforu a draslíku. Jsou skvělé, protože mají velmi nízkou energetickou hodnotu a zároveň obsahují mnoho vlákniny. To uvítají naše střeva. Ředkvičky pozitivně působí na náš mozek a zvyšují naši obranyschopnost.

Ředkvičky jsou jednou z vitamínových bomb. Jak z nich udělat chutný salát?

Avokádový salát s polníčkem

Co potřebujete? zralé avokádo, 1/2 balení polníčku, cca 100 g pršutu, balsamiko, sůl, čerstvě namletá směs pepřů, olivový olej

Příprava: Oloupejte a nakrájejte avokádo. Může se drobně lepit. Smíchejte jej s omytým a vysušeným polníčkem a jemně nakrájeným pršutem. Jemně osolte (pozor - pršut už bývá slaný) a chuť zdůrazněte pepřem. Zakápněte olivovým olejem smíchaným s balsamikem (cca lžíce od každého). Skvělým partnerem tohoto jídla jsou kukuřičné placky, nachos a nebo celozrnné pečivo.

Proč avokádo? Bohatý zdroj vitamínu K (cca 26 % denní dávky). Dále obsahuje např. vitamín C, vitamín E, vitamín B6, hořčík (ulevuje od křečí), železo a draslík. Je také zdrojem zdravých tuků. Je pochoutkou pro mozek, snižuje krevní tlak (a tím brání vzniku infarktu), zmírňuje záněty, snižuje cholesterol a díky vláknině podporuje naše střeva.

Avokádo je mnohými zařazováno mezi superpotraviny. Udělejte si z něj oběd.

Carpaccio z červené řepy

Co potřebujete? 2 menší červené řepy (ideálně již uvařené), 2 hrsti rukoly, 70 g měkkého kozího sýra, šťáva z citrónu, balzamiko, pepř, sůl, pár kousků opražených mandlí na dochucení a ozdobení

Příprava: Nakrájejte červené řepy na tenké plátky. Vyskládejte na talíř tak, abyste plátky červené řepy prokládali rukolou. Prsty poté rozdrolte sýr a posypte jím směs rukoly a řepy. Připravte si zálivku z balsamika, citronu, soli a pepře, kterou vše pokapete. Mandlemi dozdobte.

Proč červená řepa? Najdeme zde velké množství vitamínu B, C a karoten, vápník, hořčík, draslík, železo. Zvyšuje naši obranyschopnost, pomáhá při trávení, snižuje cholesterol, povzbuzuje metabolismus, čistí krev a je vhodná jako prevence virových onemocnění. Působí též pozitivně na krvetvorbu .

Červená řepa by neměla chybět na žádném stole. Poradíme, jak na ni chutně.

Cizrnový salát s ořechy

Co potřebujete? plechovka cizrny ve slaném nálevu, stonek řapíkatého celeru, cca 100 g brusinek a ořechů (vlašské nebo pekanové), jedna střední jarní cibulka, sůl, pepř. Na zálivku: 2 lžičky vody, 2 lžičky datlového sirupu (nebo agave), 2 lžičky citronové šťávy a 3 lžičky sezamového oleje nebo (pasty tahini)

Příprava: Cizrnu rozmačkejte vidličkou na menší kousky. Celer, cibulku a ořechy nakrájejte na jemno, brusinky nechte vcelku. Vše smíchejte a zalijte zálivkou. Podle chuti lze přikusovat hlávkový salát. Hodí se nejen jako chutná svačinka, ale také do celozrnného chleba (můžete jemně opéct).

Proč cizrna? Malá zásobárna zdravé energie. Je bohatá na sacharidy, vitamíny B2 a B6, železo, draslík, vápník a zinek. Je skvělou prevencí proti civilizačním chorobám (snižuje riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění, pomáhá při léčbě obezity a ulevuje od stresu), zlepšuje imunitu, působí blahodárně na pleť a podporuje trávení. Blahodárně působí na naši nervovou soustavu, proto je skvělá pro ty, co trpí úzkostmi či depresí.

A vězte, že saláty mohou být nejen chutné a zdravé a nemusí stát majlant - stačí si nejvýhodnější cenu za suroviny hlídat na stránkách Kupi.cz.