Cvičení doma: Jak začít a jaké pomůcky pořídit?

Žena cvičí doma na podložce Ground Picture / Shutterstock.com

V novém roce se nemusíte vydávat do posiloven nebo fitness center, které v lednu běžně praskají ve švech. Nehledejte výmluvy – stačí málo a velmi účinnou posilovnu si můžete zařídit i v pohodlí domova. Cvičit můžete i v obýváku nebo ložnici!

Přečtěte si také

Recept na vláčný mazanec a výborného velikonočního beránka

1. Cvičení doma

Šetříte čas i peníze. Ve fitness centrech sice najdete množství posilovacích strojů, často jsou ale tak složité, že skončíte jen u pár osvědčených.

Přitom pravdou je, že abyste se dostali do kondice, stačí vám k tomu jen pár metrů čtverečních u vás doma!

S domácím cvičením můžete začít ještě dnes!

Proč cvičit doma?

Cvičení v domácím prostředí má hned několik výhod. Neztrácíte čas přesunem do fitka, nerozptylují vás ostatní, a vy se tak soustředíte jen na sebe. Posledním plusem jsou i peníze, které ušetříte za členství. A jen jejich zlomek vám přitom bude stačit na to, abyste si pořídili funkční domácí posilovnu!

Činky , další pomůcky na cvičení a lahev Adelaides / Shutterstock.com

2. HIIT trénink

Co je HIIT? Že jste ještě neslyšeli o intervalovém cvičení neboli HIIT? Při tomto druhu cvičení se střídají cviky o velké zátěži s těmi se zátěží nižší, čímž docílíte skvělých výsledků za mnohem kratší dobu. Jde o mix aerobního cvičení, jako je třeba běh na místě, s posilováním, při kterém si trochu vydechnete. Za lehkou půlhodinku vydáte víc kalorií, než kdybyste uběhli několik kilometrů. Výhodou tohoto tréninku je, že vám stačí tenisky a série cviků, kterých je dnes plný internet.

Tip: Cvičení doma na koberci není ideální – investujte raději do cvičební podložky. Tu, nebo nějakou základní karimatku, seženete ve většině sportovních obchodů, jako je například Sportisimo, A3 Sport či Decathlon. K podložce pak můžete přihodit i bosu polokouli či balanční míč, které vaše cvičení ještě více zpříjemní!

Dobrou podložku pořídíte i v supermarketu

3. Fitness náramky a chytré hodinky

Pro efektivní hubnutí a spalování kalorií byste měli svou srdeční frekvenci držet v určitém rozmezí. Pokud se ani nezadýcháte, tělo skoro nepozná, že cvičíte. Máte-li však téměř infarktové stavy a nemůžete popadnout dech, tělo spaluje cukry a tuky se vás jen tak nepustí. Tu správnou tepovou frekvenci má každý člověk trochu jinou a vzoreček pro její výpočet dnes najdete jednoduše na internetu. Změřit vám ji pak pomohou různé druhy fitness náramků či chytrých hodinek.

Žena si prohlíží displej chytrých hodinek, které má na ruce Friends Stock / Shutterstock.com

4. Vibrační plošina

Myslíte si, že vám doma budou chybět aerobní stroje a že se u cvičení na podložce nezapotíte? Pokud vás HIIT nepřesvědčil, zkusíme něco jiného. Co třeba vibrační plošina? Na tomto stroji lze ve fitku absolvovat výživné lekce, které procvičí každý sval ve vašem těle. A podobného tréninku se můžete dočkat i doma – stačí si prohlédnout nabídku v e-shopech.

  • Jednu takovou naleznete například v e-shopu řetězce Lidlvibrační plošina CRIVIT vás vyjde na 3 499 Kč, zajistí vám prokrvení svalů, rychlejší spalování kalorií i posílení vazů.
  • V obchodě Intersport pak naleznete i Ministepper 2v1 – pomůcku oblíbenou především u žen, která vás za 2 499 Kč zbaví celulitidy a posílí vaše nohy. A po cvičení ji jednoduše zasunete pod postel nebo gauč.