Jak se v zimě starat o pokojové rostliny, aby se jim dařilo?

Několik pokojových rostlin na stolku vedle gauče Followtheflow / Shutterstock.com

Jaro a léto rostlinám v našich zeměpisných šířkách vysloveně prospívají – krásně rostou a obvykle se velmi snadno množí. Jenže s příchodem chladnějšího počasí, topné sezóny, působením občasného průvanu a suchého vzduchu v interiéru začnou při nesprávné péči i ty nejodolnější z nich chřadnout. A některé to bohužel odnesou definitivně, což je škoda. Dá se tomu totiž předejít.

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Péče podle druhu rostliny

Pokud se chcete o pokojové rostliny správně starat, musíte v první řadě znát jejich názvy. Jinou péči vyžaduje maranta a odlišnou nejrůznější sukulenty.

Pokud nevíte, co máte doma, a nedaří se vám dopátrat se odpovědi v chytrých knížkách nebo na zahradnických webových portálech, zkuste tematicky zaměřené skupiny na sociálních sítích. Tehdy stačí jen rostlinku vyfotit, poslat s prosbou o identifikaci a většinou máte do pár chvil odpověď.

Pokojové rostliny se dají třídit podle několika kritérií. Nás dnes budou zajímat jejich nároky na pěstování.

Fíkus v květináči postavený na stolku Mid Tran Designer / Shutterstock.com

Péče o tropické rostliny

Nejčastější zástupci: kalátea, fitónie, monstera, lopatkovec, maranta, mramornatka, filodendron, begonie, tchynin jazyk, fíkusy, orchideje, nejrůznější kapradiny, zelenec aj.

Kam je umístit?

Tyto rostliny velmi špatně reagují na ofouknutí a nízké teploty. Měli byste je tedy mít umístěné tam, kde na ně nepotáhne studený vzduch při větrání a nebude jim zima od podlahy – tomu lze zabránit vhodně zvoleným stolkem nebo speciálním stojánkem na květiny. V zimě vyžadují teplotu 18–22 °C, proto by neměly být v místnosti, kde se netopí. Zároveň jim nebude dobře ani přímo u topení nebo u krbu.

Většina pokojových rostlin z tropických pralesů má zelené listy a umí si poradit i s menší intenzitou světla. Pokud se jim ale listy zbarvují, případně rostliny kvetou, je třeba myslet na to, aby byly co nejblíže zdroji světla (pozor však, aby se vám během jasného, slunečného dne za sklem nespálily).

Už nastal čas pořídit si tuto vánoční pokojovku

Rosení

Nezapomínejte je také pravidelně rosit. Zejména v zimním období během topné sezóny bývá v bytech často suchý vzduch – poznáte jej podle osychajících konců listů.

A ne nadarmo se také říká, že se naše prababičky rostlinám věnovaly s mnohdy až přehnanou péčí. Asi si vybavíte, jak babička stála s hadříkem u květináče a něco si u toho povídala. Nevíme, jestli rostlinkám naše slova budou prospěšná, ale rozhodně si rutinu při utírání prachu z listů zpříjemníte a uleví se vám stejně jako po hodině u psychologa.

Žena hadříkem utírá prach z listu monstery Artit Wongpradu / Shutterstock.com

Péče o subtropické rostliny

Nejčastější zástupci: některé druhy begonií a žumenů, citrusy, oleandry, granátovníky, některé druhy palem, ananasovník, kávovníky, některé fíkusy, vavříny, olivovníky, fuchsie aj.

Subtropické rostliny nejsou tolik náchylné na ochlazování, protože jsou zvyklé ze své domoviny přečkávat zimu při výrazně nižších teplotách, než jaké vládnou během léta. V zimě jim tak budou vyhovovat i chladnější místnosti, kde se teplota pohybuje mezi 8–15 °C. Obecně platí, že čím nižší teplotě rostliny musejí čelit, tím méně bychom je měli zalévat a tím méně světla budou potřebovat.

Jak rostliny zachránit

Pokud vám s příchodem zimy začaly květiny vadnout a žloutnout, určitě zkontrolujte kořeny, jestli nejsou přelité. Pokud ano a našli jste na nich i hnilobu, budete muset ostříhat vše shnilé, rostlinku nechat proschnout a pak ji zasadit do nového substrátu.

Pokud jste ji však našli příliš pozdě a kořeny se už nedají zachránit, zkuste rostlinu alespoň nařízkovat a ponořit do vody s lignohumátem, který umí stimulovat růst nových kořenů. Při troše štěstí zakoření i v zimě, i když se běžně doporučuje s tím počkat až na jaro. Ale přece rostlinu nevyhodíte bez boje.

Sukulenty a další pokojové rostliny na stole Julia Lav / Shutterstock.com

Kaktusy a sukulenty

Kaktusům a sukulentům prospěje, když si jich během podzimu a zimy skoro nevšimnete. Pokud mají ideální podmínky pro život (vhodně zvolený substrát, velmi světlé místo či nějaký ten skleníček), měly by bez problémů odpočívat až do jara. Ale pozor, rozhodně to neznamená, že je máte úplně ignorovat.

To, že si nemáte kaktusů a sukulentů téměř všímat, totiž neznamená, že je do jara utrápíte žízní. Jak ovšem poznat, že chtějí trochu napít? Jednoduše – řeknou si o to samy. Nedostatek vody poznáte podle svraštělých a scvrklých listů, případně tak, že rostlinka začne zcela vysávat spodní listy, které se postupně zbarví do hněda a odpadnou.

Roztomilý parťák, který dlouho vydrží

Kupte se slevou Sukulent.

Porovnat slevy

Řízkování, množení, přesazování, hnojení

S příchodem chladnějších měsíců zapomeňte na jakékoli řízkování a jiné množení a stejně tak na přesazování. Rostliny se chystají k zimnímu spánku a každý větší zásah je stresuje – a to klidně natolik, že mohou odejít nadobro. Proto se zkuste obrnit trpělivostí, nechte je odpočívat a nabírat síly na nadcházející sezónu.

Hnojit je můžete klidně jen jednou za dva měsíce slabým roztokem. Zalévejte je až tehdy, kdy zapíchnete prst na centimetr až dva do hlíny a ucítíte, že je suchá. Čas od času jim opatrně otřete listy od nánosu prachu a těšte se, jak budou zase od jara až do podzimu krásně růst.